Waarom geloof je wel/niet in God?

Terug naar: Kort door de Bocht

De vraag gaat uit van het gegeven, dat het kennis van God voor iedereen beschikbaar is en dat dus iedereen weet in Wie hij of zij wel/niet gelooft. Dit is een misvatting. Een bewijs hiervan is de geschiedenis van P. van Acker (eerste antwoord op deze vraag). Hij werd op z’n 8ste atheïst, zegt hij. Maar als ik z’n verhaal verder lees, heeft hij nooit echt het hart van God leren kennen, want het ‘beeld’ dat hem werd geschilderd heeft geen enkele relatie met de ware God.

De vraag “geloof je wel/niet in God?” is dus misleidend, want over welke ‘God’ hebben we het? Als je immers een, in jouw ogen, verkeerde ‘God’ aangeleverd krijgt, ligt het voor de hand, dat je daar dan niet in gelooft. Aan de andere kant is het natuurlijk fijn om in een God te geloven, die, alweer in jouw ogen, aan jouw basisbehoefte voldoet. Maar dan weet je nog altijd niet of dat de juiste of enige echte God is.

Vandaar dat er vandaag goden zijn in allerlei vormen en maten. Take your pick!

Het punt waar het om draait is het volgende: Niet jij vindt de ware God, maar jij wordt door de ware God gevonden. Tenminste als je hart naar Hem uitgaat. En dat weet alleen Hij.