Hoeveel kwaad?

Terug naar: Kort door de Bocht

Hoeveel meer kwaad moet de mensheid nog doen eer hij het niet meer verdient om te bestaan?

Als het gaat om ‘verdienen van het bestaan’, is de termijn redelijkerwijs allang verstreken. Daarnaast is kwaad natuurlijk een zeer relatief begrip, vooral omdat je de vraag stelt aan zowel gelovigen als niet-gelovigen. Trouwens, evolutie-technisch bestaat ‘het kwaad’ niet eens.

Persoonlijk zie ik het kwaad als iets, dat onlosmakelijk met de mens is verbonden. Het is echter geen wezenlijk onderdeel van hem, maar hij kan zich er ook niet van losmaken. De Bijbel zegt, dat de mens een slaaf is van de zonde; hij zondigt, ook als hij goede dingen doet. Dat komt omdat de zonde als een kleed is gedrapeerd, over alles wat de mens doet. Hij kan daar helemaal niets aan doen.

De zonde kun je dus zien als een principe, dat in werking gaat zodra de mens moet kiezen tussen goed en kwaad. De mens moet kiezen tussen goed en kwaad, als het gaat om de ‘ander’. Zou de mens in z’n eentje bestaan, was er geen vuiltje aan de lucht, want dan hoefde hij niet te kiezen. Maar nu de mens niet alleen is – en ook steeds minder alleen is – worden het gewicht (belang) van de keuzes steeds groter, want het effect van z’n keuzes neemt bij vele ‘naasten’ exponentieel toe. Het is de zonde die invloed uitoefent op de keuze voor goed of kwaad. Door de zonde verandert ‘wijsheid’ in eigen belang. Het welzijn van de ander, wordt afhankelijk van allerlei randvoorwaarden.

Er is uit deze vicieuze cirkel (en neerwaartse spiraal) maar één uitweg en die begint bij de erkenning dat de mensheid gewoonweg niet in staat is het ‘goed’ te doen. Want ondanks dat ze denkt dat God niet bestaat of haar in de steek heeft gelaten, heeft Hij allang voor een oplossing gezorgd. Het punt is wel, dat die niemand door de strot wordt geduwd, maar veel meer het karakter heeft van een trein, waar je op moet springen. Geheel vrijwillig en ongedwongen.

Als je je afvraagt ‘hoeveel kwaad de mensheid nog moet doen, voordat er een einde aan wordt gemaakt’ moet ik je teleurstellen, want de trein zal z’n rondjes blijven rijden, totdat iedereen die in wil stappen, daadwerkelijk aan boord is. Dan zal het kwaad vanzelf ten onder gaan, want uiteindelijk is er niemand meer over die dan nog wijsheid zoekt in z’n eigen beoordeling van goed en kwaad.